فهرست مطالب

مطالعات معماری ایران - سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه مطالعات معماری ایران
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرداد قیومی بیدهندی، امید شمس صفحات 6-25
    آثاری که از معماری گذشته ایران به جا مانده، گنجینه های ارزنده معماری ایران است، اما این آثار، نماینده تام معماری ای نیست که در طی سده ها در این سرزمین تحقق یافته است. بیشتر آنچه از بناها به دست ما رسیده، آثار فاخر و شاهانه است و از طریق این آثار، به دشواری می توان به بخش اعظم معماری ایران معماری عموم مردم پی برد. از این گذشته، آثار معماری نتیجه نهایی مسیر معماری است. معماری فقط اثر معماری نیست؛ اندیشه ها و خیال های معماری، پسند و ذوق فردی و جمعی، مسیر طراحی و ساخت، آموزش معماری، حرفه و نظام صنفی معماری، بانیان و حامیان معماری، معماران و کارگزاران معماری همه در این مسیر دخیل اند و شناخت معماری مستلزم شناخت اینها نیز هست. پس برای فهم معماری مردم، باید علاوه بر بناهای ایشان، از پندارها و اندیشه هایشان درباره بناها و همه وجوه دیگر معماری هم باخبر باشیم. یکی از وظایف تاریخ پژوه معماری ایران، جستن راه هایی برای پی بردن به جنبه هایی از معماری ایران است که روزگار از ما پنهان داشته است؛ راه هایی که به واسطه آن ها به معماری عوام، یا نسبت های عوام با معماری فاخر، پی ببریم. در روزگار ما، در دیگر حوزه های تاریخ نویسی و تاریخ پژوهی، کسانی در صدد برآمده اند تا تاریخ مبتنی بر زندگی اشراف و اعیان و پادشاهان را کنار بگذارند و از خلال یافته ها و دانسته های تاریخی، به شناخت زندگی و اندیشه عامه مردم بپردازند و برای این منظور، رویکردهایی پیش نهاده اند. یکی از این رویکردها، «تاریخ فرهنگی» است و یکی از شاخه های آن، «تاریخ ذهنیت» یا «تاریخ نگرش عامه» است. هدف از این مقاله، گشودن باب مطالعه تاریخ ذهنیت عامه در معماری ایران است. بدین منظور، نخست تاریخ ذهنیت، ماهیت و سیر تکوین و تحول آن را به اجمال معرفی می کنیم، سپس امکانات آن را برای مطالعه تاریخ معماری ایران، بررسی و منابع آن را معرفی می کنیم. آن گاه نمونه ها و موضوع ها و منابعی برای آزمودن این شیوه تاریخ پژوهی در معماری ایران پیش می نهیم.
    کلیدواژگان: تاریخ معماری ایران، رویکردهای تاریخ نویسی، تاریخ ذهنیت، تاریخ فرهنگی، معماری عامه
  • محمد نقی زاده صفحات 27-46
    از روزگاران گذشته تا امروزه که موضوع پرداختن به معرفی شهر آرمانی (یا شهر خوب یا شهر قابل زیست و مانند اینها) و ویژگی های آن شدت پیدا کرده است، بسیاری از حکما و مصلحان و داعیه داران شناخت راه های سعادتمندی بشر، اقدام به معرفی بهترین هایی برای انسان در زمینه های مختلف کرده اند؛ یکی از مهم ترین این زمینه ها بهترین و مطلوب ترین فضای زندگی انسان، اعم از شهر یا معماری بوده است. بسیاری از حکما و عرفا و متخصصان از تعابیری چون شهر آرمانی، خانه مطلوب، یوتوپیا، شهر خدا، معماری انسانی و امثال اینها سخن گفته اند. با عنایت به دگرگونی های کالبدی و فن آوری و فکری و امکانات در دسترس و شیوه زیست، به نظر می رسد که به جای سخن گفتن از بهترین کالبد معماری، اصلح آن باشد که به بهترین و عالی ترین اصل یا صفت برای معماری، یا معماری ای که برای زندگی انسانی انسان مناسب و مطلوب باشد، سخن گفت. بدیهی است که در کنار معرفی این عالی ترین صفت، تبیین بدترین ویژگی نیز ضرورت خواهد داشت. به دنبال پاسخ این سوال که بهترین صفت برای معماری مطلوب چیست، این سوال نیز مطرح می شود که بهترین حالت برای انسان چه حالتی است؟ مطالعات و کاوش در فرهنگ اصیل ایرانی متکی بر جهان بینی توحیدی نشان می دهد که بهترین حالت برای انسان، آگاهی یا «حس حضور» (و شعبات آن شامل حس خودآگاهی، حس زمان، حس ایمان، حس امان، حس مکان و...) است؛ در مقابل بدترین حالت برای انسان، حالت غفلت و ناآگاهی و جهل است که در آن، هر چیز بر او مشتبه می شود. نگارنده مقاله حاضر با اتکا به روش های اکتشافی و تحلیلی و قیاسی، سعی کرده تا در مقایسه بهترین صفت برای بهترین هایی که حضرت احدیت برای سعادت و کمال انسان خلق کرده است، به بهترین صفت برای معماری مطلوب ایرانی (که اسلامی و حتما انسانی) است، دست یابد. ناگفته نماند که اصلی ترین معادل واژه برای «حس حضور» و «آگاهی»، بیداری و متذکر بودن است؛ به این ترتیب، اصلی ترین صفت برای بهترین فضای زندگی، تذکردهی، بیدارکنندگی و غفلت زدایی خواهد بود.
    کلیدواژگان: حس حضور، حس مکان، مکان، معماری، ذکر، غفلت
  • عبدالحمید نقره کار، محمدعلی کی نژاد، آزیتا بلالی اسکویی * صفحات 47-63

    ساخت مجموعه های معماری و فضاهای مستقل شهری تحت عنوان ابواب البر با الهام از امکان مقدس، مشاهده قبور ائمه اطهار و سایر بزرگان دینی و عرفانی و نیز مراکز آموزشی که در واقع ترکیبی از مجموعه های علمی و مذهبی اند، عمده ترین تحول در معماری و شهرسازی دوره ایلخانی می باشد. متاسفانه به سبب وقوع حوادث طبیعی و غیرطبیعی بسیار در طول زمان، دسترسی به این شهرها و مطالعه مستقیم آن ها به راحتی میسر نیست؛ از این رو، برای بررسی این شهرها و تعیین نحوه ساختار آن ها، ناگزیر باید به منابع مکتوب کتاب ها، نسخ و متون ارزشمندی که می توان تاریخ گمشده معماری و شهرسازی را از لابه لای سطور آن ها به دست آورد رجوع کرد. نوشتار حاضر، به بررسی ویژگی های معماری و شهرسازی مجموعه های غازانیه، ربع رشیدی و سلطانیه به عنوان نمونه هایی از شهرهای ابواب البر ایلخانی می پردازد. روش این تحقیق تفسیری تاریخی مبتنی بر دقت در مطالب و نکات موجود در متون تاریخی است و رهیافت راهبردی آن بر روش اکتشافی استوار است.

    کلیدواژگان: شنب غازان، ربع رشیدی، سلطانیه، مجموعه های ابواب البر، سازمان فضایی شهر
  • حسین زمرشیدی صفحات 65-78
    هنر کاشیگری و کاشیکاری از آرایه های ارزشمند وابسته به معماری است که ذوق، سلیقه و هنرمندی کاشیگری سرزمین ما، آن را به درجه ای از رشد رسانده که تحسین بینندگان را برانگیخته است. آنان که با معماری اسلامی ایران آشنایی دارند، بایستی از آگاهی های لازم از ارزش های هنری، طرح ها و نقوش رنگ و لعاب، پخت و به طور کلی از اصول و قواعد و رموز کاشیکاری نیز بهره مند باشند. در این مقاله، از کاشی های دوره صفویه تا قاجاریه و در امتداد آن تا به امروز مورد بررسی قرار گرفته و شاخصه های کاشیکاری دوره های یادشده و اصطلاحات مهم کاشیکاری معرفی گردیده تا علاقه مندان با تحولات کاشیگری این دوره آشنا شوند.
    کلیدواژگان: دوره صفویه، دوره قاجاریه، طراحی نقوش، خط و تصویرنگاری
  • عاطفه شکفته صفحات 79-98
    ایلخانیان از دست نشاندگان مغولان پس از تصرف ایران بودند که میراث هنر سلجوقیان را در تصرف خود گرفتند و تحولاتی در آن ایجاد نمودند که به شکوفایی برخی از آن ها انجامید. یکی از تزئینات وابسته به معماری که در این دوره بسیار مورد توجه بود و به اوج رسید، هنر گچبری است که آثار بسیار زیادی از آن در قالب تزئینات معماری به جای مانده است. تقریبا تمامی نمونه های موجود از این دوره توسط محققین شناسایی شده، اکثر بررسی های صورت گرفته تنها به توصیف کلی این آثار و تاریخ اجرا و یا محدوده تاریخی آن ها پرداخته و کمتر به نقوش تزئینی و تغییرات سلیقه هنرمندان و جامعه آن زمان، در به کارگیری آن ها توجه کرده اند. در این مقاله، سعی بر آن است تا در راستای رسیدن به هدف، با مقایسه تعدادی از نمونه های موجود، نقوش گچبری دوره ایلخانی مورد بررسی قرار گیرند و نقوش تزئینی شاخص به کار رفته در آن ها و تحولات صورت گرفته توسط هنرمندان ایلخانی شناسایی شوند. در این مقاله، آثار شاخص گچبری ایلخانی به روش توصیفی تحلیلی بررسی شده اند. چنین نتیجه گیری شده است که در دوره ایلخانیان، گچبری برگرفته از دوران پیش از خود، به خصوص سلجوقیان است اما با برجستگی بیشتر و طرح های پیچیده تر، متاثر از تذهیب نسخ خطی است که خود وجه تمایز عمده آن نسبت به دیگر دوره هاست. از جمله ویژگی های بصری شاخص این دوره، ساخت محراب های گچی با گونه های مختلف کوفی و اقلام دیگر خط، انواع گره های هندسی، نقوش اسلیمی پیچیده در لابه لای کتیبه ها و اولین استفاده از کتیبه های «معقلی» و «بنایی» و کتیبه «مادر و فرزند» و کاربرد برخی نقوش مانند گل شاه عباسی، گل روزت و نقش زنجیره خمپا در گچبری است که موجب تحولی بزرگ در این هنر و خلق شاهکارهایی عظیم در این دوره شده است.
    کلیدواژگان: هنر ایلخانی، تزئینات معماری، گچبری، نقوش گچبری
  • بهناز امین زاده، راحله دادرس صفحات 99-108
    در این مقاله، تلاش شده است تا با بهره گیری از اصول گردشگری شهری، راهکارهایی برای بازآفرینی بافت های تاریخی کشور که به عنوان سرمایه های ارزشمند امروزه در مرکز توجه نهادهای شهری واقع شده اند، ارائه گردد. در این باره، از بازآفرینی فرهنگی به عنوان رویکردی اساسی تحقیق استفاده شده است. در این رویکرد، فرهنگ به عنوان یکی از سرمایه های اصلی شهر شناخته می شود. شهر تاریخی قزوین با برخورداری از بافتی تاریخی و واجد ارزش مرمت، حفاظت و نگهداری و با دارا بودن پتانسیل های بسیار مناسب تاریخی و جاذبه های گردشگری، امکانات توسعه فراوانی دارد؛ با این حال، در اثر برخی سهل انگاری ها و اقدامات بی ملاحظه و نیز عدم توجه به روند فرسودگی، علی رغم وجود طرح های متعدد، مشکلات بافت در سال های اخیر افزایش یافته است و نیاز به احیای فعالانه بافت را ضروری نشان می دهد. روش تحقیق، توصیفی و تحلیلی است و با اتکا به مرور پیشینه تحقیق از سویی، بررسی اسناد مربوط به بافت تاریخی قزوین و مطالعات میدانی از سوی دیگر، به تحلیل مسئله می پردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که راهکار برون رفت از مشکلات و احیای بافت های تاریخی ارزشمند در گرو اجرای برنامه هایی است که بر راهبردها و سیاست های تعاملی بین بازآفرینی فرهنگی و گردشگری فرهنگی شهری استوار است. رویکرد گردشگری فرهنگی نیز مانند بازآفرینی به نوبه خود از ابزار موثر در احیای بافت های تاریخی محسوب می شود. بالفعل سازی پتانسیل های بالقوه گردشگری و هویت تاریخی در رابطه ای مستقیم با یکدیگر، حیات واقعی و مدنی شهری را تضمین می کند. جهت تدقیق موضوع، کاربست راهبردهای پیشنهادی در طراحی بافت تاریخی قزوین مورد بررسی قرار گرفته است تا زمینه تحول و معاصرسازی یکی از بافت های ارزشمند میراث فرهنگی کشور فراهم گردد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی فرهنگی، بافت تاریخی، حفاظت و توسعه، گردشگری فرهنگی، مرکز تاریخی قزوین
  • مهدی حمزه نژاد، صبا خراسانی مقدم صفحات 109-128
    در طول تاریخ، بناهای مذهبی به ویژه مزار امامان و بزرگان علم و عرفان، شکل های مختلفی به خود گرفته و به نظر می رسد تفاوت در نحوه تجلی صفات و مفاهیم، باعث ایجاد تفاوت های کالبدی در آن ها گشته است. حال باید دید که آیا این تفاوت ها دارای مبانی معنادار خاصی است و آیا بررسی چگونگی تفاوت ها می تواند در گونه شناسی مزارها موثر واقع شود؟ نگارندگان این تحقیق درصدد گونه شناسی مزارها، بر اساس تفاوت های معنایی و مفاهیم معرفتی مطرح شده در عرفان برآمده اند و این گونه ها را با استفاده از مفاهیم تشبیه، تنزیه و صفات جمال، جلال، در سه دسته مزارهای تشبیهی جمالی، مزارهای تنزیهی جلالی، و مزارهای تشبیهی جمالی و تنزیهی جلالی، مورد بررسی قرار داده و به بررسی ویژگی کالبدی مزارها، مرتبط با هر یک از این گونه ها پرداخته اند. در خلال پژوهش از طریق روش مقایسه تطبیقی، معیارهایی برای سه گونه در نظر گرفته شده است، به این ترتیب که گونه تشبیهی جمالی دارای ویژگی های حداکثر رابطه با طبیعت تشبیهی، دلالتگری نشانه و نماد، اصالت مقبره در سامان دهی فضاهای مزار، قرارگیری مقبره در فضای درون، به کارگیری مصالح فاخر و پرتزئین و وجود سلسله مراتب فضایی در رسیدن به مزار است و بهترین نمونه در این گونه، مزار امامان شیعه می باشد که در دوره صفوی و قاجار به اوج خود رسیده است. گونه تنزیهی جلالی دارای ویژگی های حداقل رابطه با طبیعت تشبیهی، دلالتگری آیه، عدم اصالت مقبره در سامان دهی فضاهای مزار، عدم قرارگیری مقبره در فضای درون، به کارگیری مصالح کم بها و کم تزئین و عدم وجود سلسله مراتب فضایی در رسیدن به مزار است. بیشترین نمونه های این گونه، در میان اهل سنت رایج است که دارای کمترین میزان به کارگیری عناصر کالبدی و مجلل اند. گونه تشبیهی جمالی و تنزیهی جلالی، دارای ویژگی های مشترک هر دو مزار است و در دوره های آل بویه و سبک خراسانی و رازی، رواج بیشتری داشته است.
    کلیدواژگان: مزار، تشبیه، تنزیه، جمال، جلال، گونه شناسی
|
  • Mehrdad Qayyoomi Bidhendi, Omid Shams Pages 6-25
    The architectural works that remained from the long history of Iran are indeed treasures of Iranian architecture. However، these works are not perfect manifestations of the architecture which had been realized in Iran during centuries. Most of what we have inherited from this architecture are monuments. Such majestic works can hardly lead us to the major part of the architecture، which is popular architecture. Furthermore، architectural works are the final products of a process، which is itself a subject of architecture historical study. Architectural ideas and images، individual and collective taste of architecture، design and construction processes، architectural education، the profession and guilds، patrons and patronage، architects and other agents and practitioners of architecture، all can be relevant subjects of architectural history. Studying the architecture of Iranian people requires studying not only the product of architecture، but also all the process and its factors، including the people thinks، ideas and mentalities about buildings and other aspects of built environment. One of the tasks of the historian of Iranian architecture is seeking for ways to reach those aspects of this architecture which are concealed from us by the hands of history، ways which can lead us to the popular architecture، or the relations between monumental and popular architecture. In our time there are some approaches in history whose aim is put away the prevalent approach in history، discovering the popular life and culture. One of these approaches is “cultural history”، which has a branch as “history of mentalities”. Architectural historians can take such approaches in the study of architecture history. The goal of this article is introducing the history of mentalities as an approach to Iranian architectural study. First، we will briefly introduce the history of mentalities، its nature and development. Then we will consider its potentialities for Iranian architectural history and introduce its potential sources. At last we will give some examples and propose some topics in the field of “the history of mentalities in Iranian architecture”.
    Keywords: Iranian architectural history, historiographical approaches, history of mentalities, cultural history, popular architecture
  • Mohammad Naghizadeh Pages 27-46
    From early times until nowadays with the issue seriously intensified، many philosophers، reformists and those who investigate the means for prosperity of human beings have introduced “the best” for man in different areas. The best place for living، city or architecture، has been one of the main issues. “The city of God”، “Utopia”، “House of Desired”، “Good city”، “Human architecture” and so on have been the main terms selected for the best place for life، indicated by philosophers، experts، reformists، politicians and others. With attention to the changes in the fields of technology، urban fabric، school of thought، life style and available possibilities، it seems that talking about the best principles for the best place for life، is better than taking about physical attributes. Beside the best principles، the worst attributes should also be introduced. Now، the main question is: what is the best principle and attribute for the appropriate architectural and place for human life? Following this question، the next question should be answered which is: what are the best conditions for human beings? Islamic teachings and Iranian culture that are based on the philosophy of unity demonstrate that the best condition for Man is the sense of presence (and its branches including: the sense of place، the sense of time، the sense of belief، the sense of security and the sense of knowing). Neglect is the main opposite condition for presence. This article endeavors to introduce the best attributes of the built environment for human life according to Islamic Divine teachings. Briefly، the sense of presence together with vigilance and annihilating neglect are the main attributes for the best place for human life.
    Keywords: sense of presence, sense of place, place, architecture, remembrance, neglect
  • Abdolhamid Noghrekar, Mohammad Ali Kaynejad, Azita Belali Oskui Pages 47-63

    The greatest architectural and urbanism upheaval of the Ilkhanate era is commonly agreed to be the development of such individual urban spaces and architectural constructions that had the sole purpose of introducing scientific information and religious beliefs to the society. These organizations often originated from and followed the aim of religious sites and the celestial leader’s graves and were commonly known as the “Abvab Al-berr” or greatness pathways. In this article، the unique architectural and urbanism characteristics related to the cities of the Ilkhanate era such as Ghazaniyeh، Rab’-e Rashidi and Soltaniyeh and their spatial qualities will be scrutinized. The survey is carried out by closely examining and analyzing the historical texts، deeds، scripts and documents at hand or detected while excavation throughout these complexes.

    Keywords: Shanb, e Ghazan, Rab', e Rashidi, Soltaniyeh, greatness pathway complexes, urban spatial structures
  • Hossein Zomarshidi Pages 65-78
    The tile making and the tile work are from valuable arrays related to architecture that the taste، elegance and the skill of our country’s tile makers have carried it to a degree of growth that has motivated the admire of the viewers. The people who have some acquaintance with Iranian Islamic architecture must enjoy the necessary knowledge of artistic values، designs as well as color and glaze patterns، firing/baking and on the whole the principle and regulations as well as the secretes of the tile works. The tiles of Safavid to Ghajar then in the same direction، the tiles of present period have been studied in this article and the interested individuals are made aware of the tile works of this period and the indicators related to the tiles of mentioned periods and important tile work related terms are introduced and presented in it.
    Keywords: Safavid period, Ghajar period, pattern designing, writing, picture
  • Atefe Shekofte Pages 79-98
    Ilkhanid، after Iran occupation، achieved Seljuq art and done some changes on it that improved Iran Islamic Art. One of the arts that considerate a lot in architecture was Stucco decoration. These stucco decoration are not identified as well as they are. Approximately the whole stucco are identified by archaeologists، they describe about relation between stucco place and architecture and the time of accomplishment. Seldom stucco motif and changing styles were investigated. In this essay، existence stucco decorations that related to the Ilkhanid periods are recognized. The processes they changed are investigated by learning the effects that they impress from earlier stucco such as Seljuq. In order to achieve the goal، by comparing the number of existence samples، the significant characteristics of stucco decorations were identified and their changes specified. Through observation and investigation by description-analysis method، as a result the stucco existence are effected by pervious Stucco especially Seljuq art. According to significant stucco decorations، they were changed in some motif such as geometric motifs، specific inscriptions that named Magheli and Bannaie، and Madar-o Farzand (Mother and Child) inscriptions، using the illumination motif of manuscripts and using some specific motif، Lotus Palmettes، Rosettes and Meander، in stucco decoration. These are the things that make Ilkhanid stucco different and fantastic.
    Keywords: Iran, Ilkhanid Art, Islamic Architecture, Stucco Decoration, visual characteristic
  • Behnaz Aminzadeh, Rahele Dadras Pages 99-108
    This paper is an attempt to present some strategies for regeneration of country historical textures that are worth of heritage and are in the center of urban discourse. In this regard cultural regeneration as the basis of theoretical discussion is considered. In this approach، culture is known as the main urban asset. The city of Qazvin with its worth historical context، potential for cultural attractions and tourist desirability، has the possibility of urban cultural development. Qazvin historical center while enjoying valuable historic buildings have been suffering from exhaustion due to inconsiderate actions of some local authorities and the ongoing process of decay. Thus، conservation and development as the most important aspects of urban regeneration should be considered in this city. The research method is descriptive and analytical، and is analysis the problem by reviewing the literature from one hand and the urban documents of Qazvin in regarded to the statement of problem form the other hand. The results of the study show that the main approach to solve the problem of historic center is to develop some plans which emphasis on both urban tourism and regeneration. In this respect، conservation and urban development as two complementary factors applied with the agent of cultural tourism، thus the development and conservation do not conflict with each other. The cultural tourism could be regarded as an effective tool for regeneration of historical textures. In a detailed study، some strategies for regeneration of historical texture of Qazvin based on the renewal of cultural events and historical buildings are presented.
    Keywords: cultural regeneration, historical texture, conservation, development, cultural urban tourism, historical centre of Qazvin
  • Mahdi Hamzehnejad, Saba Khorasani Moghaddam Pages 109-128
    Today، religious buildings، particularly the shrines، have a special place in the category of Architecture. These shrines have been changed during the history and they have found substantial physical differences with each other. It seems that، the difference in the expression of traits and concepts has caused the physical changes between them. Now، the main question is whether these differences have a significant fundamentals and how the differences can be effective in typology of the shrines? Thus، the aim of this study is to seek the typology of shrines، based on the existing differences and the views expressed in patterns of knowledge. These patterns usind the concepts of mystical Tashbih، Tanzyh and the traits Jamal، Jalal will be studied in three types: 1-the “Tashbihi- Jamali” shrines، 2- the “Tashbihi-jamali and Tanzyhi-Jalali” shrines and 3-the “Tanzyhi- Jalali” shrines. During the study، criterias of these three patterns are considered: the “Tashbihi-Jamali” shrines features are: maximum relationship with metaphorical nature، maximum Decoration، use of signs and symbols، centre Oriented، The importance of inner space، Use of fine materials، Use of spatial hierarchy. The best samples of this pattern is the tomb of “Shia Imams”، which started the in the “Ilkhani” course & has reached its peak in the “Safavi” course. The “Tanzihi-Jalali” shrines features are: minimum relationship with metaphorical nature، minimum Decoration، use of purity، Axis oriented، Insignificance of the inner space، use of low-value materials، Lack of spatial hierarchy. Most samples of this pattern، have been popular among the “Sunnis”. This pattern has the least amount of the physical elements and luxurious. The “Tashbihi-jamali and Tanzyhi-Jalali” shrine have common features of both shrines & In the course of the “Ale-buye”، “Khorasani” and “Razi” style has been most prevalent.
    Keywords: shrine, Tashbih, Tanzih, Jamal, Jalal, typology